WB01343_.gif (599 bytes)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De S van Strip/Art

door Noel Ummels

Een kwieke vijftiger ontmoet in het Marokkaanse Tanger een vrouw. Hij weet wie zij is; zij heeft slechts vermoedens omtrent zijn achtergrond. Die vermoedens blijken onjuist. Tevens is er een heel andere reden waarom de man haar wil helpen , bij het opsporen van haar verdwenen zoon, dan de vrouw aanvankelijk denkt.

Waar moet je een boek plaatsen, dat bestaat uit pagina's die gevuld zijn met tekst en andere met illustraties, onder de L van Literatuur/Lectuur of de B van Beeldverhalen? Dit dilemma doet zich voor bij het album 'De W -van Wraak'. Uitgeverij Arboris heeft iets bedacht om iedereen tevreden te stellen; zij introduceerde de categorie 'Strip / Art'. Een kunstwerkje is het wel geworden.

Schrijver Tito Topin voert de lezer, met een gevoel van melancholie en machteloosheid zwevend tussen de regels, langs de kust van Marokko. Bob en Flippie, om wie het allemaal draait, genieten niet van de rust en schoonheid die hen omringen, maar ervaren enkel een sluimerende dreiging. Ook de lezer beseft, dat het een keer mis moet gaan. De twee vreemden krijgen een verhouding, maar je voelt, dat zij mijlenver van elkaar verwijderd zijn. Hun omgang is warm en kil tegelijk. Het verhaal wordt verteld door middel van brieven van Bob, diens gedachten, de gedachten van Flippie en een verteller. Even opletten, dus.

Topins beschrijvingen zijn zo nauwkeurig, dat illustraties overbodig zouden zijn, ware het niet, dat Loustal geen plaatjes tekent bij de tekst, maar er vergeten aspecten uitlicht, als dan man in een steeg, een slagerij of de badkamer van een hotel. De tekeningen zijn, voorzien van aparte korte noten, géén citaten uit het verhaal. Op deze manier wordt de ambiance nadrukkelijk versterkt. Strip / Art' van de bovenste plank.

De W van Wraak. Tekeningen: Loustal. Tekst: Topin. Uitgeverij: Arboris. Prijs: f 24, 95.

 

Bron: krantenartikel; datum??